Utrustning för ryttare

Det finns ett antal rekommendationer vad gäller utrustning som varje person som rider bör ta till sig, vare sig man rider bara som ett fritidsintresse eller i tävlingssyfte.

Det första som gäller är naturligtvis hjälmen, enligt Svenska Ridsportsförbundet ska en ridhjälm ha en precis passform och vara godkänd med CE-märkning och beteckningen EN 1384.

Man bör aldrig köpa en begagnad hjälm, trots att den kan se hel ut på utsidan kan det uppstått skador som inte syns men som ändå påverkat kvaliteten och dess förmåga att absorbera ett fall eller liknande. Skaffa därför en ny hjälm från en bra butik om den gamla varit med om ett kraftigt tillbud.

Det anses även vara minst lika viktigt att använda rätt sorts skor när man rider, både för bekvämligheten och för säkerheten. Korrekta ridskor och stövlar har alltid klack, denna är till för att hindra foten från att glida framåt i stigbygeln och fastna. Ridstövlar ger det bästa skyddet för både fötter och ben. Det är även viktigt att stigbygeln är av rätt storlek, är de för små riskerar man också att fasta i den.

När man rider på fritiden eller tävlar i fälttävlar bör man alltid ha på sig en skyddsväst, detta är faktiskt ett krav i fälttävlan under uthållighetsprovet. Västen bör alltid ha en bra passform, skyddsvästen är inget man köper för att växa i, man kan inte vara säker på att den ger det skydd den är menad då. Juniorer och ponnyryttare ska även bära skyddsväst när de tävlar hoppning. Precis som hjälmen ska västen vara CE-märkt och den ska ha beteckningen EN 13158 Nivå 3.

Om man är ute och rider i terräng är det även rekommenderat att man tar med sig mobiltelefonen, om en olycka sker kan man således ringa efter hjälp, dock bör man inte tala i telefon medan man rider, detta kan innebära en stor säkerhetsrisk.