Säkerhet vid ridning

Hästar är stora djur som även fast de är vana vid människor och djur, fortfarande kan bli rädda och råka skada dig utan att det varit dess mening.

Runt hästen i stallet till exempel är det bra att använda skor med stålhätta. Hästen kan trampa åt sidan eller helt enkelt ställa ner hoven på din fot och utan bra skor finns det stor risk att du skadar dig. Kläder är också viktigt att tänka på.  Använd helst inte kläder som lätt kan fastna i saker som grenar och liknande. Står du i en box kan du behöva kunna hoppa undan om hästen tar ett kliv i sidled. Tänk på att trotts att hästen är snäll, är det ett stort djur som kan göra stor skada.

Om olyckan är framme är det bra om kunskapen om HLR finns hos dig, dina stallkamrater och hos ledare. Det finns också situationer där det kan behöva användas en hjärtstartare och kunskaper i hur den används underlättar ett snabbt agerande.

När du rider bör dina skor ha en klack så att du håller foten stadigt kvar i stigbygeln. En passande hjälm på huvudet är att rekommendera och rider du ut på tur bör du ha reflexsväst och sällskap. Rider du ut själv kan det vara bra att ta med mobilen eller meddela din ridväg till någon som du sedan meddelar igen när du återkommit.