Så ryktar du hästen

Att rykta hästen är ett väldigt viktigt arbete och något som borde göras varje dag för en häst som står på stall. Och medan det självklart ska göras för hästens hälsa och hygien är det också något man gör för att skapa kontakt mellan häst och ryttare.

Första steget innan ryktningen är att binda upp hästen så den står stilla under tiden. Se till att ha de olika tillbehören som behövs för ryktningen redo och börja sedan med att rensa pälsen från intorkad lera och svett. Detta gör du antingen med en vanlig ryktborste eller med en piggborste utifall att leran sitter i ordentligt.

Positionera dig sedan framme vid hästens huvud på ena sida. Ta sedan ryktborsten i handen som är närmast hästens huvud och ryktskrapan i den andra handen. Börja borsta från nacken och nedåt med långa, ordentliga tag. Var noga med att borta i pälsens riktning. Dra borsten mot ryktskrapan efter vartannat drag för att hålla borsten ren. Skrapan kan du i sin tur rensa bara genom att slå av den mot exempelvis golvet.

Du kommer att sedan att gå längre och längre bakåt hela tiden tills du ryktat hela vägen till bakbenet. Efteråt går du över till andra sidan och gör samma sak där. Avsluta sedan med att borsta eller kamma man, pannlugg och svans. Svansen bör du vara lite mer försiktig med och red helst ut den först med fingrarna innan du använder borsten försiktigt.