Ridning för barn

Det är många barn som varje år provar på att rida för första gången, för en del kan detta vara början på ett livslångt intresse. Det finns inga rekommendationer vid vilken ålder som passar bäst för att börja med ridning. Allt för tidigt kan vara svårt då det är mycket motorik och annat som behövs för själva ridning. Finns det ett intresse så gäller det att se till att det får utlopp för sitt intresse.

Bästa åldern att börja?

Det fantastiska med ridning är att det egentligen inte finns någon ålder då man borde börja, men när man börjar kan ändå vara viktigt. Riktigt små barn kanske inte ska göra detta, det är trots allt något som kräver en viss nivå av motorik och koordination. Men efter fem års åldern har de flesta barn de verktyg de behöver för att kunna börja. Söker man till en ridskola finns det ofta åldersgränser för att kunna börja att regelbundet rida med en grupp. För de riktigt små finns det dock event som ridlekis och liknande där även de kan börja prova på.

Vad behöver man?

När man först börjar så ser ridskolan till att man har den säkerhetsutrustning som behövs, men om ens barns intresse ökar kan det vara en bra idé att skaffa passande kläder, skor och även en egen hjälm. Allt detta kan man köpa på nätet från butiker som sportamore.se. När barnen vuxit ur sina plagg och utrustning och behöver nytt så kan de kläder som är i det skick för att användas säljas på exempelvis på Blocket. Det kan också finnas något yngre syskon som får ärva sitt äldre syskons utrustning.

Hur säkert är det?

Säkerheten i stall och på ridskolor är riktigt hög, speciellt när det gäller barn. När verksamheten är anpassad för barn så finns det lite att oroa sig för, medan stora hästar kan vara skrämmande för en del så är dessa oftast utvalda för att de är snälla, lugna och visat sig passa bra ihop med barn. Den vanligaste orsaken till skador är att hästen blir rädd och ryttaren faller av. Medan det finns olycksfallsförsäkringar i många ridskolor är det bäst att även ha en privat barnförsäkring om något skulle hända.

Att tänka på

Hästar är väldigt stora djur, speciellt när man jämför med små barn, detta gör att det inte alltid är lätt för hästen att lägga märke till dem. Tänk därför på att alltid vara medveten om hästen och hur den kan röra sig när barnen är i närheten av dem. Försök alltid att fånga hästens uppmärksamhet innan de kommer för nära, en överraskad häst kan reagera oberäkneligt.