Kostnaden att rida

Ridning är något som tilltala många unga, speciellt flickor. Och medan det finns mycket positivt av att uppmana barn att ägna sig åt fritidsaktiviteter är det samtidigt viktigt för föräldrar att tänka på kostnaden av detta. Och av denna anledning är ridning inte lika lättillgängligt som många andra sporter.

När barn först provar på ridning kan de oftast få rida i sina vanliga kläder tillsammans med en hjälm och eventuell annan säkerhetsutrustning. Men förr eller senare kommer de behöva köpa egen utrustning. Denna utrustning tillsammans med kläderna kan lågt räknat gå på omkring 4 500 – 5 000 kronor. Och barn som fortfarande växer kommer ju inte att kunna ha samma utrustning hur länge som helst.

Behöver man sedan gå till en ridskola för att få tillgång till hästar man kan rida behöver man betala medlemsavgift, ofta en årsavgift, och för lektionerna. Det exakta priset på detta kan variera väldigt mycket beroende på var man bor. Men om vi tar Stockholmsområdet som ett av de värre exemplen kan det kosta 350 kronor per lektion och 20 lektioner på en termin. Bara det är 7 000 kronor.

Och med tanke på att det kan även finnas andra utgifter utöver dessa kan man helt klart klassa ridning som en lyxsport idag. I en perfekt värld kunde alla få satsa på ridning om de vill. Och kanske kommer det vara billigare i framtiden men just nu är ridning helt klart en av de dyraste sporterna barn kan börja med.