Börja med travsport

Efter en tid som hästälskare vill man kanske gå vidare, lämna hagen och prova något nytt. Travsport är något som både ägare och häst kan finna mycket nöje i. 

Travsport är väldigt populärt i Sverige och vi har flera stora travbanor runt om i landet. Det är en av de populäraste sporterna att betta på, både online och hos närmsta ATG-ombud. Travsporten går att delta i på ett flertal olika sätt.

Äga en travhäst

Du kan bli ägare till en travhäst utan att behöva vara den som rider in eller kör den till olika tillställningar. På varje travbana brukar det finns hästansvariga som man kan prata med om man är sugen på att bli hästägare eller bara har några frågor. Man kan äga en häst ensam eller tillsammans med flera andra. Det finns flera olika typer av hästägandet, om man inte har någon aning själv om hur kontraktet ska se ut finns det standard kontrakt att använda sig av.

Självklart går det även att träna och köra hästen själv, men då krävs det att man skaffar en amatörlicens som kallas B-licens. Man måste gå en kurs hos landets travsällskap och vara över 18 år för att få licensen.

Travskola

Har du en häst du vill tävla med eller vill du bara tävla med vilken häst som helst? Då kan du söka till travskola: det passar barn som vuxna, nybörjare som vana ryttare. Barn så unga som fem år kan få sina första lektioner på en travskola och om de gillar ridsporten kan de fortsätta gå kurser ändå upp till vuxen ålder och fram till att de tagit sin B-licens efter 18-årsåldern och kan börja rida professionellt.

På travskolor tränar man främst att rida i sulky men det blir allt mer populärt att rida monté vilket är travsport där jockeyn sitter på hästens sadel. Dock ska man vara medveten om att professionell ridning i monté har lite mer specialregler för att man ska bli framgångsrik: exempelvis är det en minimum viktgräns på 65 kilo, väger man mindre blir man diskkvalificerad. Man måste också vara vältränad, det är väldigt fysiskt krävande att rida monté.